Welke soorten allergieën zijn er?

 

 

 

Er zijn verschillende soorten allergieën bij dieren. Die kun je eigenlijk indelen in vier groepen:

  • Vlooienallergie
  • Voedselallergie
  • Atopie
  • Contactallergie

Deze vier groepen zal ik hieronder uitgebreid bespreken met enkele voorbeelden.

 

 

Vlooienallergie
Vlooienallergie is de allergie die het meeste voorkomt bij dieren.
Een vlooienallergie ontstaat na contact met het speeksel van vlooien. Vlooien zijn insecten die leven van het bloed van hun gastheer. Als je zwarte stipjes vindt in de vacht van een dier, duidt dit eigenlijk op de uitwerpselen van vlooien. Het dier heeft dan dus waarschijnlijk vlooien.
Vlooien zijn bloedzuigers. Om het bloed op te kunnen zuigen moeten zij dit onstolbaar maken. Hiervoor brengen zij een hele kleine hoeveelheid speeksel in het plekje waar ze gebeten hebben. Als het dier een vlooienallergie heeft, is het dier allergisch voor dit speeksel. Een paar van deze vlooienbeten is al genoeg om een allergische reactie bij het dier op te wekken.
Het afweersysteem reageert op het eiwit in het vlooienspeeksel door stoffen af te geven die een ontstekingsremactie oproepen. Op de huid ontstaat dan een klein, jeukend, rood plekje. Na verloop van tijd wordt dit een korstje. Als het dier binnen een week weer gebeten wordt door een vlo, gebeurt er weer hetzelfde. Alleen zal dit dan dus op een andere plek zijn. Bovendien komt er een ontsteking op de plaats waar het dier ooit eerder gebeten is. Het kan wel een tijdje duren voordat een dier zó gevoelig is geworden dat één vlooienbeet tot zo’n grote reactie kan leiden. Vlooienallergie begint meestal ongeveer bij een dier van een jaar oud. Bij de hond zie je dan een huidontsteking van de huid ter hoogte van het bekken, de achterpoten, liezen en buik. Huidontsteking veroorzaakt altijd hele erge jeuk en daardoor zal het dier veel gaan krabben.

Bij honden en katten ontstaat er vooral jeuk op het kruis en de rest van de achterhand. Als gevolg kan dit een ontstoken huid met veel kleine korstjes opleveren. Bij de kat kan het zijn dat de allergie-verschijnselen zich soms over het hele lichaam bevinden, dus ook in het kop- en halsgebied. Dit wordt miliaire dermatitis genoemd. Dit betekend dus eigenlijk een ontsteking van de gehele huid. De functie van de huid is dan niet goed meer. In dit geval kan de huid zich niet meer goed verdedigen tegen indringers zoals bacteriën, virussen en infecties. De jeuk neemt steeds meer toe en het dier gaat veel vaker krabben. Door het krabben gaat de huid stuk en wordt veel vatbaarder voor invloeden van buitenaf.

De enige manier om preventief vlooien te bestrijden op het dier en in de omgeving is het gebruiken van goede middelen. Deze middelen moeten op of in de huid aanwezig blijven, zodat een vlo geen kans van leven heeft als het op het dier komt.

Voedselallergie
Voedselallergie is een onderdeel van voedselovergevoeligheid. Bij voedselallergie wordt het immuunsysteem van het dier overmatig geactiveerd door een eiwit in de voeding. Deze vorm van allergie komt niet heel erg vaak voor. Voedselallergie is niet ras- of leeftijdsgebonden. Bij honden zijn er vaak symptomen aanwezig zoals roodheid, jeuk en beschadiging van de huid door het bijten en krabben op wisselende plaatsen van het lichaam. Bij de kat is het een ander verhaal. Daar is de huidklacht vaak beperkt tot het kop- en halsgebied, waar dan grotere gebieden van krabben zichtbaar zijn. Bij voedselallergie kunnen er bij alle dieren ook maag/darmklachten optreden.
Er is ook nog een andere vorm van voedselovergevoeligheid, namelijk voedselintolerantie. Dit betekend dat het dier een bepaald bestanddeel van de voeding niet kan verwerken in het lichaam.
Deze vorm van allergie kan bij ieder ras voorkomen. Normaal kun je rond de leeftijd van 8 maanden al weten of een dier overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen. Ook dieren die al jaren lang op hetzelfde voer staan, kunnen ineens symptomen van voedselallergie vertonen.  

De stoffen die in het voer aanwezig zijn, kunnen soms huidklachten veroorzaken. Dit hoeft dus niet altijd. Vaak geven deze stoffen een aanleiding naar diarree. Vaak is het dier gevoelig voor één stof.
Er zijn verschillende voedingsstoffen die allergeen kunnen zijn:
- Droogvoeders
- Granen: soja – tarwe
- Levertraan
- Vlees: paardenvlees – rundvlees
- Vis: kabeljauw – tong  - wijting
- Zuivelproducten: melk – ei

Een diagnose voor voedselovergevoeligheid kan worden gesteld na een eliminatiedieet. Dan wordt er onderzocht voor welke stof het dier allergisch kan zijn. 
Hier ga ik later meer op in.

 

Atopie
Atopie is een erfelijk bepaalde, overmatige reactie op allergenen in de omgeving. Dus op de stoffen die zich in de lucht bevinden of in de omgeving. Je kunt hierbij denken aan vlooien, (huisstof)mijten, pollen, bomen, bepaalde huidschilfers, etc. Deze vorm van allergie kun je vergelijken met hooikoorts bij mensen. De allergische reactie ontstaat na het inademen van de stof. Deze vorm van allergie wordt het meest gezien bij de Franse Bulldog, Duitse Herder, Golden Retriever, Labrador Retriever en de Jack Russel. Op een leeftijd van 9 maanden tot 4 jaar komen de eerste verschijnselen. Atopie kan soms alleen in een bepaald seizoen voorkomen, denk hierbij aan allergie voor grassen die alleen in het voorjaar bloeien. Bij een allergie zoals (huisstof)mijt is het niet seizoensgebonden. Dan is de allergie echt het hele jaar aanwezig.
Mensen gaan van deze allergie vaak alleen niezen, terwijl het bij honden en katten meestal huidproblemen gaat.
Bij de hond is er vaak sprake van een irritatie van de huid rond de ogen, rond de bek en op de huid van de onderpoten. Bij de onderpoten uit zich dat in veel bijten aan de tenen. Soms lijkt het alsof het dier een gewone huidontsteking heeft. Ze denken dan vaak aan een huidontsteking met een donkere verkleuring en verdikking van de huid in de oksels, liezen en het halsgebied. Andere symptomen van deze allergie zijn ooguitvloeiingen en niesbuien. Soms kan er ook sprake zijn van longklachten en darmklachten. Bij de kat is er vaak sprake van een irritatie van al het lichaamshuid. Maar soms is de kaalheid of de jeuk alleen te vinden in het kopgebied. Atopie bij de kat komt minder vaak voor dan bij de hond.

 

Contactallergie
Contactallergie is een overgevoeligheid van de huid voor bepaalde stoffen. Je kunt hierbij dan denken aan vloerbedekking, shampoo, schoonmaakmiddelde, vlooienband, etc. Deze vorm van allergie komt erg weinig voor bij dieren. Symptomen van contactallergie zijn roodheid en ontsteking van de huid op de plaats waar het dier in aanraking is gekomen met de stof waar het allergisch voor is. Meestal is dit de huid op de buik of rondom de hals. Bepaalde medicijnen kunnen ook een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Symptomen zijn dan dat de huid er erg rood uitziet, wat dan samen gaat met veel jeuk. Vaak is het niet duidelijk of de allergenen die deze overgevoeligheidsreactie veroorzaken echt reactie op roepen of ze de huid irriteren. Door het irriteren raken cellen beschadigd en dat roept een normale afweerreactie van het lichaam op.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb